Eén van de opvallendste sportnieuwtjes van afgelopen zomer was de transfer van Neymar naar Paris Saint Germain. Eigenlijk is de term nieuwtje een beetje oneerbiedig, want 222 miljoen neerleggen voor een voetballer is nogal wat! Op eerste gezicht lijkt het een belachelijk bedrag, maar Neymar is wel een ontzettend goede voetballer en hij heeft een grote commerciële waarde. Die waarde zit hem overigens niet in de verkoop van shirts, want daar verdient Paris Saint Germain hem bij lange na niet mee terug.

Maar wat maakt Neymar dan zo interessant, naast zijn voetbaltalent? Hij is een voorbeeld, een influencer met bijvoorbeeld maar liefst 80 miljoen volgers op Instagram. Een enorm groot bereik. Met Neymar versterkt PSG zich niet alleen sportief, ze krijgen er ook een extra fanbase bij. Want waarom zouden Braziliaanse voetbalfans anders fan zijn van PSG? Nu, met de komst van Neymar hebben ze een reden om fan te zijn of om de club op zijn minst te volgen. En daarmee wordt PSG nog interessanter voor sponsoren, met name voor bedrijven buiten Frankrijk.

Een maand geleden was de transfer groot nieuws, iedereen sprak over PSG en iedereen kent PSG. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk en waardevol bedrijven sportsponsoring vinden en hoe groot het belang van influencers als Neymar is. 222 miljoen euro lijkt een bizar bedrag voor een voetballer, maar ze betalen niet alleen voor de kwaliteit van de voetballer zelf. Het is een investering in mediawaarde. Het product Neymar is minstens zo belangrijk als de voetballer Neymar.

Over de kracht van sportsponsoring en influencers hebben we het eerder gehad. Met die kennis in het achterhoofd, is het geen wonder dat bedrijven sporters als influencer inzetten om hun producten aan de man te brengen. Voor bedrijven als Nike zijn het bereik en het gedrag van sporters op social media doorslaggevend voor sponsoring. Is 222 miljoen een bizar hoog bedrag? Ja! Is Neymar het waard? Ja, maar niet alleen om sportieve redenen. Daarom is het niet heel gewaagd om te voorspellen dat er een speler komt waarvoor meer dan 222 miljoen betaald gaat worden.