Deze week was vlogger PewDiePie in het nieuws omdat Disney en YouTube per direct de samenwerking met hem hebben gestopt naar aanleiding van antisemitische teksten in zijn video’s. Misschien vraag je je nu af wie hij is. PewDiePie is het alias van Felix Kjellberg, een Zweedse YouTube-ster met maar liefst 53 miljoen abonnees. Dit is het hoogste aantal abonnees op een YouTube-kanaal ooit. Hij speelt videospellen, geeft daar tegelijkertijd commentaar op en plaatst deze filmpjes online.

Hij is hier in 2010 mee begonnen als hobby, inmiddels is het een fulltime baan geworden, het leverde hem in 2016 14,5 miljoen dollar op. Die 53 miljoen abonnees zorgen ervoor dat PewDiePie erg invloedrijk is. Hij zorgt er soms eigenhandig voor dat de verkopen van een bepaald videospel aanzienlijk stijgen, alleen maar door dit spel te spelen en er een video van te maken. Daarom wordt hij regelmatig door ontwikkelaars gevraagd om hun spel te spelen en van commentaar te voorzien. Het leverde hem contracten met Disney en YouTube op, contracten die nu opgezegd zijn. Zijn YouTube-kanaal is overigens niet verwijderd, maar dit kost hem wel een groot deel van zijn inkomsten.

PewDiePie is natuurlijk niet de enige, er zijn talloze vloggers, bloggers, Instagrammers en dergelijke die een meer dan goed belegde boterham verdienen met hun online activiteiten. Bedrijven maken hier gretig gebruik van, door deze personen te gebruiken om hun producten of diensten te promoten. In ons vak wordt dat influencer marketing genoemd. Influencer komt van influence, Engels voor invloed. De mate van invloed die iemand uitoefent wordt niet alleen bepaald door het aantal volgers dat hij of zij heeft.

Maar bijvoorbeeld ook in hoeverre diegene aansluiting heeft op de doelgroep. Overigens zijn niet alleen de genoemde internetsterren influencers. Peter Sagan bijvoorbeeld is een goed voorbeeld van een influencer. Het is niet toevallig dat fietsenfabrikant Specialized zijn nieuwe team van fietsen is gaan voorzien. Sterker nog, het tegenovergestelde is waarschijnlijker; Specialized heeft bepaald dat Peter Sagan bij Bora-Hansgrohe is gaan fietsen.

Drie redenen voor bedrijven om een influencer te gebruiken

  • Influencer marketing is een goed instrument in de profilering van een merk of product. Met influencers wordt de beoogde doelgroep aangesproken. Een voorwaarde is dat je de juiste influencer gebruikt. Wanneer Peter Sagan nagellak gaat aanprijzen, zal dit waarschijnlijk niet heel effectief zijn.
  • Influencers staan dicht bij de doelgroep. Mensen weten zich te identificeren met de influencer. Global Cycling Network is daar een goed voorbeeld van. Vier gasten die fanatiek fietsen, gek zijn op alles wat met fietsen te maken heeft en vooral de specifieke humor die wielrenners over het algemeen hebben snappen.
  • Influencers zijn experts, ze weten waar ze het over hebben want ze zitten in de materie. Dit maakt het verhaal van een influencer geloofwaardiger dan een willekeurige celebrity die een bepaald product aanprijst. Een blogger, vlogger of andere influencer wordt vaak als trendsetter gezien en weet daardoor de beoogde doelgroep te inspireren.