Het begon allemaal tijdens de middagpauze op een donderdag in december. Tijdens de lunch zaten we om tafel om de relatiegeschenken, die traditioneel bij de eindejaarsperiode horen, te bespreken. We zochten naar iets origineels, iets anders. Eén van de ideeën die naar voren werden gebracht was een model van een fiets, geprint met een 3D-printer. De eerste reactie? “Het lijkt wel een award…”

Het is nu eind februari en twee maanden later en we kijken terug op een geslaagd evenement. Want wat was het een geweldige avond in VANSLAG Borger! Als bureau proberen we dingen graag zelf uit, om in de praktijk te ondervinden wat wel werkt en wat niet werkt. Maar vooral ook om te ondervinden hoe we dingen moeten regelen en organiseren om van iets een succes te maken.

Met deze insteek zijn we begonnen aan dit proces, uiteindelijk heeft dit de Gele Fiets Award opgeleverd. Voor ons was dit vooral een proces waar we met veel plezier aan gewerkt hebben en wat ons veel lol opgeleverd heeft. Maar de Gele Fiets Award heeft ons vooral verbaasd. Verbaasd over de enorme hoeveelheid publiciteit die we ermee hebben kunnen genereren. Zeker omdat we op het gebied van publiciteit niet alle kansen en mogelijkheden die er waren hebben benut.

Onze nuchterheid en bescheidenheid zitten ons soms in de weg, dat bleek ook maar weer met het organiseren van de Gele Fiets Award. Want wie heeft eigenlijk het recht op het toekennen van een award? Daar is in Nederland geen vaste partij voor, in principe kan iedereen een award uitreiken. We zijn het proces breed aangevlogen. Dit heeft ons, naast veel leuke en positieve reacties, veel kennis opgeleverd.

Want het in het leven roepen van een award is niet het moeilijkste. Het managen van het proces is wel ontzettend ingewikkeld. Want hoe zorg je ervoor dat er een positieve vibe rondom het evenement blijft? En hoe voorkom je teleurstellingen en hoe druk je negativiteit op tijd de kop in? In het proces zoals wij dat hebben doorlopen, bleek dat soms erg lastig te zijn. Hiermee zeggen we niet dat het idee niet gekopieerd moet worden, want we hebben er ontzettend veel plezier aan beleefd. We adviseren wel om er van te voren heel erg goed over na te denken.

Roma Opticiens uit Assen heeft de eerste Gouden Fiets Award gewonnen. Roma Opticiens is al jarenlang sponsor van meerdere verenigingen. Er is bijna geen wielrenner in Drenthe die niet met het logo van Roma Opticiens op zijn of haar kleding heeft rondgereden. Dit enthousiasme en deze liefde voor de wielersport is uniek. Wat ook meespeelde is dat Roland Beumer zich op de fiets (en op de schaats) inzet voor meerdere goede doelen. Een betere kopman kan fietsend Noord-Nederland zich niet wensen.

In 2018 gaat er zeker weer een Gele Fiets Award komen. Er is naar onze bescheiden mening een prachtige standaard voor een prijs gezet. Een mooie beloning voor organisaties die de fiets centraal zetten en daarmee Groningen en Drenthe (verder) op de kaart zetten. Naast de positieve reacties en de mooie avond is dat misschien wel het belangrijkste resultaat. Op naar 2018!